2014/09/20


BUỒN THU

Bỗng thấy chiều nay chợt nhớ người
Của thời mơ mộng rất xa xôi
Mà sao mây khói mênh mông quá
Tôi biết chiều thu mưa sẽ rơi

Những lá vàng kia sẽ rụng nhiều
Để chồi xanh mọc trổ hoa yêu
Để mùa thu tiễn mây xa xứ
Sẽ nhặt xuân giùm trên xác rêu

Vẫn biết mùa thu chẳng đợi ai
Sao thương lá úa đợi mưa hoài
Người xa nên khói mây hờ hững
Tôi giận tình tôi thu có hay

Mỗi lúc ngồi nghiêm nhớ một mình
Xa rời cuộc sống bủa vây quanh
Để hồn ngơ ngẩn về nơi ấy
Có một người đang nhỏ lệ tình

Vẫn biết chiều thu rụng lá vàng
Như người xưa tặng ý thơ sang
Mà sao trong mắt tôi chưa hết
Cả trái tim mình cũng dở dang.


Phong Tâm
Mùa thu 1996


THU NHỚ

(Từ Buồn Thu của Phong Tâm)

Chợt thấy chiều nay thương nhớ nhiều
Một thời áo trắng thắm hương yêu
Sân trường phượng đỏ tình hoa nắng
Những bước chân quen trên lối chiều

Khắc khoải trong đêm nỗi nhớ người
Chuỗi ngày dệt mộng... mộng xa xôi
Đường mơ chung bóng nên thơ quá
Khiến nửa hồn hoa lạc mất rồi!

Vẫn biết rằng thu nhuộm lá vàng
Mà nghe tiếc nuối mỗi mùa sang
Tình xanh vẫn biếc như màu lá
Nhưng cớ sao lòng buồn ngổn ngang!

Những biết thời gian chẳng đợi ai
Trời thu thưa nắng gió mưa hoài
Hồn nghe man mác buồn xa vắng
Thu khóc nhớ người, người có hay?

Yên Dạ Thảo
15.09.2014


Ảnh:Trung Nguyễn
MÙA NƯỚC ĐỤC

Sông vàng nước đục phù sa
Lục bình lờ lững theo đà nước trôi
Bến sông một chiếc cầu lơi
Ta ngồi khỏa nước nhớ người phương xa! 

Ha Nguyen Chu

19/9/2014

2014/09/19


GIÁP VÒNG...

Giáp vòng nhìn mặt mắt chào
Niềm vui bừng nở lao xao sắc màu
Nắm tay kề bước bên nhau
Chút hơi ấm sót hư hao trao người.

Anh Tú
September 19,14
 
THU

Thôi em,
Mình đã trùng phùng
Đã xao xác lạc, giữa chừng
Quạnh hiu.
Bây giờ,
Lá rụng vàng xiêu
Dám xin
Nửa nụ cười yêu. Thuở nào!

Chỉ là lá cỏ...xôn xao
Để mai đọng giọt sương chao, lặng chờ
Trải lòng, nhặt chút hương tơ
Nương trong tóc thả hững hờ...
Quắt quay

Thôi em ngày chẳng còn dài
Đèn khêu
Giọt cuối mực mài
Chữ
Không


Hồng Băng
Trong Trường ca RRNC

2014/09/17


ĐỦ LẼ YÊU EM

nắng vàng làm phố đủ xưa
gió len nhè nhẹ đủ đùa tóc em
lá bay đủ, đậu xuống thềm
môi em khẽ nụ đủ mềm lòng ta
thu vàng đủ nhuộm cúc hoa
cánh sen đủ đượm cho trà ngát hương
yêu em đủ nẻo vô thường
yêu em đủ cảm cỏ sương đẫm tình
yêu em đủ lẽ vô minh
yêu em đủ... một hành trình nhân gian!
hạnh duyên như cách đò ngang.
ta, em cùng bến
quá giang cùng thuyền!

Vũ Như Không

11/2011
Đã đăng ở báo Giác ngộ

2014/09/15


SỚM MAI*

Thức dậy sớm mai nghe tiếng thở
Nắng hồng chim hót lá đu đưa
Hoa dại bên đường sương lóng lánh
Dịu dàng vun quén nét yêu xưa.

Anh Tú
September 15, 2014
(Trên đường bay DFW-LGA)
*Mượn vận bài ĐOẠN của Hồng Băng

XA VẮNG*

Những ngày xa vắng bóng mây
Trời trong xanh thẳm mà cây im buồn
Lặng lờ gió lướt qua truông
Vuốt ve nhánh lá mùa thương đến rồi
Hình như hai chữ xa xôi
Chứa mầm thương nhớ bồi hồi hồn ai!

Anh Tú
September 15, 2014
*Viết cho HV

2014/09/14

Ảnh:NHA_AllenTX
TRĂNG THU

Trăng Thu rằm sáng tỏ
Soi lối nhỏ không đèn
Hồn ai như bỏ ngỏ
Chờ đợi mối tình quen

Trời trong trong bóng đêm
Khí lạnh lạnh nhiều thêm
Niềm xưa xưa day dứt
Mối sầu sầu triền miên

Nỗi buồn buồn không tên
Nhớ hoài hoài vô vọng
Chờ người người không đến
Nhủ thầm thầm cứ mong

Rạng rỡ ánh trăng trong
Như soi rõ nỗi lòng
Buồn trông chờ mong đợi
Số kiếp còn long đong 


Nguyệt Hạ
09.09. 2014
HOW TO GET TO MARS?
ĐẾN HỎA TINH NHƯ THẾ NÀO?

2014/09/13




The Importance of Omega-3s in a Heart-Healthy Diet

By Jen Laskey | Medically reviewed by Philip Green, MD

Omega-3 fatty acids have many health benefits, but they're especially renowned for the role they play in heart health. Find out why you should add more omega-3s to your diet.
Related

Seafood, walnuts, soy, flaxseed, and other foods that contain omega-3 fatty acids are believed to be some of the best “superfoods” for heart health. Often recommended for their anti-inflammatory and anti–blood clotting effects, omega-3 fatty acids also reduce the risk of heart disease and possibly stroke.
“Most people associate the benefits of omega-3 fatty acids with cardiovascular health,” says Jessica Fishman Levinson, MS, RDN, CDN, a registered dietitian and the founder of the nutrition consulting business Nutritioulicious. “Omega-3s have been shown to lower triglycerides and total cholesterol. But they're also important for brain function, mood, memory, and joint mobility, and they've been found to help reduce inflammation from arthritis, improve eye health, and contribute to healthy hair, skin, and nails and a normally functioning immune system.”

Types of Omega-3s
There are three types of omega-3s: Eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), and alpha-linolenic acid (ALA). While these fatty acids are critical for overall health, our bodies can't produce them on their own, so we must get them from other sources, such as food or supplements.
The best sources of EPA and DHA are cold-water fish like salmon, rainbow trout, and sardines. “Albacore tuna is also a good source,” says Levinson, “but because it's high in mercury, people should be cautious about how much they consume.” Other good sources include mackerel, herring, halibut, and shellfish. The American Heart Association (AHA) recommends consuming two servings per week of fish that are rich in omega-3s. “One serving is approximately 3.5 to 4 ounces of canned or cooked fish, or about 5 to 6 ounces of raw fish,” says Levinson. But be sure to avoid fried fish, as deep-frying is not a heart-healthy cooking method.
The third type of omega-3, ALA, comes from plant sources like canola oil, flaxseed, walnuts, leafy greens, seaweed, and soy products. “One thing to keep in mind with regard to plant-based sources of omega-3s is that our bodies need to convert ALA to EPA and DHA to get the health benefits of the fats. This means that you need to eat a lot more of the vegetarian omega-3 sources than the fish sources,” says Levinson. And when you eat more of these fats, you take in more calories, “especially when you’re talking about nuts and flaxseed,” says Levinson. If you’re vegetarian you may want to discuss your omega-3 intake with your doctor or a nutrition expert and get guidance on food servings and supplement options.

Food vs. Supplement Sources
Consuming omega-3s from foods rather than supplements offers the advantage of the additional nutrients, including vitamins and minerals and, depending on the source, protein or fiber. “As with all nutrients, I recommend getting omega-3s from food first,” says Levinson. “But if you don't eat fish or enough of the vegetarian sources, it may help to take a supplement.”
Additionally, the AHA suggests that because people with certain health conditions, like coronary artery disease or high triglycerides, may have difficulty getting enough omega-3s in their diet alone, they should talk to their doctors about supplement options.
If you are taking supplements, look for those that contain a combination of DHA and EPA, advises Levinson. The AHA reports that it's safe to take up to 3 grams of fish oil per day. Experts recommend that most people should take from 900 to 2,000 mg/day if they are eating a 2,000-calorie-a-day diet.
There are many options on the market for omega-3 supplements, including:
Fish oil
Krill oil
Algae
Hemp
Flaxseed oil
Levinson suggests taking fish oil in capsules rather than in liquid form “because the capsules don't have a fishy taste.” She adds that vegetarians and vegans may prefer algae or flaxseed oil supplements: “Both are good options — the best one is the one you will take on a regular basis!”
Because different supplements contain different amounts of omega-3s, your best bet is to talk to your doctor or a nutrition expert who can evaluate your diet and any health conditions and offer a professional recommendation for an omega-3 supplement that’s right for you



*Posted chỉ có mục đích cung cấp thông tin, độc giả vui lòng tự tìm hiểu.

2014/09/12

Chớm Thu_Allen,TX_September 2014

CHẬM*

Lá chuyển màu! Thu! Trời đất thở!
Hoa tàn! Bướm vẫy cánh! Đu đưa!
Ai đẩy chân ta về xứ lạ?
Ngập ngừng chậm bước! Nhớ ngày xưa!

Anh Tú
9.11.2014

Gỡ mối trùng vây ngoi ngóp thở
Trở về e ấp bóng chiều đưa
Có nghĩa mùa đang đơm kết trái
Hạt hồn nhiên nhú vẫn như xưa.

Hồng Băng

*Nhấp chuột chữ ĐOẠN sẽ được đến trang Blog của Hồng Băng

2014/09/10


NÓI VỚI NẮNG QUÊ HƯƠNG *2

Ta đi dưới nắng xứ người
Chói chang hừng hực giống trời quê hương
Việt Nam “trăm nhớ ngàn thương”
Xứ xa nương náo nhẹ vương chút tình.
 Cuối đầu đếm bước lặng thinh
Thả hồn về chốn muôn nghìn dặm xa
Tìm đâu vạt nắng ngọc ngà
Bao năm ướp nhuộm màu da Lạc Hồng?

Anh Tú
Allen, Texas
September 10, 2014